Νίκος Κακλαμανάκης: Άξιος Πρεσβευτής της Ελλάδας στον Τομέα της Ιστιοπλοΐας

Γεννημένος τον Αύγουστο του 1968, ο Νίκος Κακλαμανάκης δεν άργησε να βρει το άθλημα που θα ακολουθούσε. Το άθλημα που τελικώς θα τον καταξίωνε, τόσο εντός συνόρων όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό δεν ήταν άλλο από την ιστιοπλοΐα.

Μόλις σε ηλικία 18 ετών και συγκεκριμένα το 1986 παίρνει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στην κατηγορία Mistral, στο οποίο μάλιστα κατακτά την τρίτη θέση. Ακολουθεί η δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Φιλανδίας 3 χρόνια μετά. Πλέον ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο συγκεκριμένος αθλητής θα έφερνε επιτυχίες με τα χρώματα της γαλανόλευκης. Το ίδιο εμφανές ήταν ότι θα προωθούσε την ιστιοπλοϊα, η οποία μέχρι εκείνη την εποχή ήταν άθλημα για λίγους.

Το 1996 ο Νίκος παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα και καταφέρνει μια τεράστια διάκριση, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Το γεγονός αυτό τον καθιστά σημαιοφόρο της Ελληνικής αποστολής και την ίδια στιγμή παίρνει την προσωνυμία «Γιος του Ανέμου». Πλέον είναι καταξιωμένος στην συνείδηση της πλειονότητας των Ελλήνων, που βλέπουν στο πρόσωπό του έναν αγωνιστή με ήθος. Έχει πάθος για το άθλημα και τη χώρα που εκπροσωπεί και πάνω από όλα είναι χαμηλών τόνων και επαγγελματίας σε αυτό που κάνει.

Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη και κατακτά την πρώτη θέση σε δυο διαδοχικά Παγκόσμια πρωταθλήματα (το 2000 και το 2001), καθώς και μία δεύτερη θέση το 2003. Παίρνει μέρος σε 2 ακόμα Ολυμπιάδες το 2000 και το 2004. Στην πρώτη κατετάγη 6ος, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα με τον εξοπλισμό του. Όμως σε αυτή της Αθήνας μπροστά στο Ελληνικό κοινό πετυχαίνει να βγει δεύτερος και να χαρίσει ένα ακόμα σπουδαίο μετάλλιο στα ελληνικά χρώματα στο ύψιστο επίπεδο αγώνων.

Σε ηλικία 40 ετών στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο (2008) θα καταταγεί 6ος. Στην ουσία αυτοί θα είναι και οι τελευταίοι αγώνες που θα λάβει μέρος αυτός ο σπουδαίος αθλητής στην καριέρα του. Για να πάρει μέρος σε αυτή την Ολυμπιάδα θα υπερισχύσει στα σημεία του Βύρωνα Κοκκαλάνη, που αποτελεί τη νέα μεγάλη ελπίδα της χώρας μας για διάκριση στον συγκεκριμένο χώρο στο μέλλον.

Τα επόμενα χρόνια μάλιστα θα γίνει προπονητής του, αν και το 2017 θα συμβεί κάτι απίθανο. Θα κληθεί να αποφοιτήσει από ολιγοήμερη σχολή ιστιοπλοϊας και να πάρει πτυχίο προπονητή, αν θέλει να συνεχίσει να προπονεί τον Κοκκαλάνη. Τα παράδοξα αυτής της υπόθεσης είναι ότι η σχολή αυτή δεν λειτουργεί τακτικά, ότι στο παρελθόν ο ίδιος ο Κακλαμανάκης είχε κληθεί να διδάξει σε αυτήν ως ο πλέον καταξιωμένος και γνώστης του αθλήματος και πως σε 6-8 ημέρες που θα διαρκούσε αυτό το πρόγραμμα (όταν και εφόσον αυτό θα πραγματοποιούνταν) θεωρητικά θα μάθαινε αυτά που δεν έμαθε στα 30 περίπου χρόνια. Σε 30 χρόνια, όταν έπαιρνε μέρος στους αγώνες και έφερνε το ένα μετά το άλλο τα μετάλλια στην χώρα μας.

Εδώ όμως φαίνεται η παγκόσμια κλάση και το ήθος του Νίκου, αφού ξεκαθάρισε πως δεν έχει πρόβλημα να παραστεί σε αυτή τη σχολή και να πάρει το πτυχίο που χρειάζεται. Παρέβλεψε λοιπόν στην ουσία τα ευτράπελα της όλης υπόθεσης για το καλό του αθλήματος.