Ιστιοπλοΐα και Ελλάδα

Ο τουρισμός στην Ελλάδα συνεχώς παρουσιάζει αύξηση και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και η χώρα διαθέτει πολλά νησιά με πλούσιο φυσικό τοπίο. Οι τουρίστες μαγεύονται τόσο με τον πολιτισμό, όσο και με τα τοπία αλλά και τους ανθρώπους. Είναι μια χώρα όπου ο ήλιος βασιλεύει σχεδόν όλο τον χρόνο και η φιλοξενία είναι συνώνυμη με τους ανθρώπους.

Αφού λοιπόν η χώρα κατακλύζεται από τουρίστες, τα καταλύματα είναι από νωρίς κλεισμένα. Γι’ αυτό και πολλοί επιλέγουν ως τόπο διαμονής τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Είναι όμως και αυτοί που έρχονται συνειδητά με το σκάφος τους για ολιγοήμερες διακοπές.

Η χώρα έχει στο σύνολό της 6000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, εκ των οποίων μόλις τα 117 κατοικούνται. Ποιος δεν θα ήθελε λοιπόν να γυρίσει όλα αυτά τα νησιά, κατοικημένα και ακατοίκητα; Να θαυμάσει τον φυσικό πλούτο και το φυσικό τοπίο; Όποιος θέλει, μπορεί να εξερευνήσει με το ιστιοπλοϊκό του τα νησιά αυτά ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν όμως εταιρίες με εμπειρία στον χώρο, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για όσους θέλουν να νοικιάσουν ένα ιστιοπλοϊκό.

Στην Ελλάδα το Αιγαίο θεωρείται το ιδανικότερο μέρος για ιστιοπλοΐα. Αυτό γιατί οι μεταβολές στη θερμοκρασία είναι σταδιακές και χωρίς απότομες εναλλαγές. Σε συνδυασμό μάλιστα με τους θετικούς ανέμους και την μικρή απόσταση των νησιών, είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Επιπλέον δεν υπάρχει παλίρροια ή ρεύματα και τα νερά είναι κρυστάλλινα, με τους αμέτρητους κολπίσκους να γίνονται η χαρά του ψαρά ή του δύτη. Ακόμη ιδανικότερο και για θαλάσσιο σκι, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ονειρικές διακοπές με το ιστιοπλοϊκό σας σκάφος. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στα Μελτέμια, καιρικό φαινόμενο γνωστό από την αρχαιότητα. Ιδανικά για έμπειρους ιστιοπλόους, αφού οι συνθήκες πλεύσης γίνονται σύμμαχοι για τον εκμηδενισμό των αποστάσεων μεταξύ των νησιών.

Στην Αττική υπάρχουν μαρίνες με υψηλά στάνταρ και υπηρεσίες. Ανάμεσά τους η μαρίνα Ζέας και η μαρίνα Φλοίσβου, οι οποίες φιλοξενούν όλο τον χρόνο σκάφη. Και φυσικά μην ξεχνάμε την Olympic Marine στο Λαύριο, η οποία διαθέτει ιδανικές εγκαταστάσεις για ιστιοπλοϊκά σκάφη. Μερικοί από τους δημοφιλέστερους προορισμούς με εκκίνηση την Αθήνα είναι οι πιο κάτω στις Κυκλάδες.

Οι Κυκλάδες είναι ένα ελκυστικό σύμπλεγμα νησιών, με χαρακτηριστικό τους στοιχείο την γραφικότητά τους. Η εναλλαγή του λευκού και του γαλάζιου στα σπίτια είναι παγκοσμίως γνωστή και ζηλευτή. Επίσης η μικρή απόσταση μεταξύ των νησιών αυτών καθιστά την καλύτερη επιλογή. Έπειτα από το Λαύριο μπορεί κανείς να μεταβεί στην Τζια, την Κύθνο, τη Σέριφο και τη Σύρο.

Οι επόμενοι προορισμοί χρειάζονται προσοχή, μιας και στα νησιά αυτά συναντάμε έντονους ανέμους και κυματισμούς. Η Τήνος γίνεται ο καταλληλότερος προορισμός, αν θέλει κανείς να συνδυάσει θρησκευτικό τουρισμό. Η ξακουστή Μύκονος και η κοσμοπολίτικη Άνδρος με τις όμορφες παραλίες και την μοναδική κυκλαδίτικη ομορφιά.

Η ιστιοπλοϊκή διαδρομή μας οδηγεί στη Σίφνο, την Πάρο και τη Νάξο, νοτιότερες επιλογές για κλασικούς τουρίστες. Τα νησιά αυτά δίνουν την δυνατότητα για ανεφοδιασμό και ψώνια. Στην Πάρο την κατάλληλη εποχή μπορεί κανείς να δει και τους αγώνες windsurfing.

Το ταξίδι συνεχίζει στην ωραία Μήλο με τα σεληνιακά της τοπία. Στη Σίκινο, τη Φολέγανδρο νησιά ιδανικά για ιστιοπλοΐα μιας και δεν υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Αμοργός, Ικαρία, Σαντορίνη, Κουφονήσια, Σποράδες και Δωδεκάνησα ολοκληρώνουν το παζλ για μια αξέχαστη ιστιοπλοϊκή διαδρομή.