Έξυπνες Επιλογές Οικονομίας για το Καλοκαίρι

Έφτασε το καλοκαίρι και η ζέστη ανεβαίνει! Συνήθως περνάμε μια πιο χαλαρή περίοδο στη ζωή μας, σε αντίθεση με τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η χαλαρότητα επιφέρει μείωση των φραγμών και των περιορισμών που συνήθως μας έχουν γίνει βίωμα. Ως αποτέλεσμα, πολύ συχνά το καλοκαίρι καταφεύγουμε σε υπερβολές που μεταφράζονται σε υπέρογκα ποσά σε λογαριασμούς και λοιπά έξοδα.

Πώς θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε λοιπόν αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να αποχωριστούμε την άνεση αλλά και χωρίς να πληρώσουμε επιπλέον χρήματα; Η θετική πλευρά είναι πως υπάρχουν λύσεις, οι οποίες μάλιστα δεν απαιτούν χρονοβόρες ή ψυχοφθόρες διαδικασίες.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο στο έπακρο. Γι’ αυτό, ανοίξτε τα παράθυρα διάπλατα για να μπει το φυσικό φως μέσα στο σπίτι. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα αναζωογονητική, αλλά παράλληλα μειώνει τα έξοδα ηλεκτρισμού που καλούμαστε να πληρώσουμε. Νυχτώνει πιο αργά, που σημαίνει ότι τα παράθυρα μπορούν να μένουν ανοιχτά για περισσότερες ώρες.

Την ίδια στιγμή, ο ήλιος χρησιμεύει για την παραγωγή θερμότητας μέσω του ηλιακού θερμοσίφωνα. Αν δεν έχετε ακόμη, τότε πρόκειται για μία πολύ αποδοτική και άρα χρήσιμη επένδυση η αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος – overlock nähmaschine test. Θα σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα, ενώ επίσης θα σας διευκολύνει την καθημερινότητα σε μεγάλο βαθμό. Όποτε θέλετε ζεστό νερό, αυτό θα είναι έτοιμο προς χρήση στη διάθεσή σας. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με την άφθονη ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του έτους, δεν υπάρχει δικαιολογία.

Το μαγείρεμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είναι πιο ανάλαφρο. Υπάρχουν τρόποι, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν την κατανάλωση ηλεκτρισμού και παράλληλα σας βοηθούν να αποφύγετε τη ζέστη που αποπνέει ο φούρνος. Μπορείτε να ψήνετε έξω στην σχάρα ή να προτιμάτε κρύα φαγητά και σαλάτες. Ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, το βαρύ φαγητό και οι ζεστές συνταγές απαγορεύονται δια ροπάλου.

Ένα επιπλέον στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσετε αυτό το καλοκαίρι είναι η διατήρηση του σπιτιού σας δροσερό με φυσικούς τρόπους. Αντί να βασίζεστε εξ ολοκλήρου στον κλιματισμό, μπορείτε να αερίζετε καλά και να αφήνετε το σπίτι να αναπνέει. Την ίδια ώρα, μπορείτε να σφουγγαρίζετε και να ποτίζετε με αποτέλεσμα να πέφτει αποτελεσματικά η θερμοκρασία του περιβάλλοντος γύρω σας. Με την τοποθέτηση τέντας και με γλάστρες στο μπαλκόνι, θα δείτε μεγάλη διαφορά στο σπίτι.

Ο ανεμιστήρας οροφής είναι μια πολύ καλή λύση κλιματισμού. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε air-condition, όμως, οφείλετε να είστε σίγουροι για την σωστή συντήρησή του. Ένα μηχάνημα που δεν έχει φρέον ή που έχει γεμίσει σκόνη, για παράδειγμα, δεν αποδίδει όπως έχει σχεδιαστεί. Γι’ αυτό και πρέπει να καθαρίζετε τα κλιματιστικά σας, όπως επίσης να τα ελέγχετε τακτικά. Η διάρκεια ζωής τους θα μεγαλώσει κατά πολύ, με αυτό τον τρόπο.

Αποφύγετε τις υπερβολές, όσο κι αν αυτό φαντάζει αναπόφευκτο. Αν ζεσταίνεστε πολύ, δοκιμάστε πρώτα να αφαιρέσετε τυχόν βαριά ρούχα που φοράτε και κάντε ένα ντους. Πιείτε δροσερό νερό και κρατήστε ένα παγωμένο μπουκάλι στα χέρια σας. Μη δοκιμάσετε από την αρχή να ανοίξετε το κλιματιστικό.

Φροντίζοντας το σπίτι και υιοθετώντας τις παραπάνω πρακτικές, είναι σίγουρο πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι πιο δροσερό από ποτέ!